fredag 9 april 2010

Flyget sett från ovan

Den här videon visar all flygtrafik över världen under ett dygn. Skrämmande och visar hur intensivt vi trafikerar vår värld.

7 kommentarer:

Koldioxidexperiment sa...

Herregud, det är ju rent perverst.

Stellan sa...

och det visar tydligt att de gula prickarna samlas på två ställen på planeten.

Nightwood sa...

Eller hur, det är ganska tydligt var förövarna finns.

Ivan L sa...

Tack för den länken - oerhört intressant!
Man ser tydligt stråket mellan Europa och Bangkok. Sen är det förvånande att det är en sådan jätteblobb över Europa. Tåget har tagit marknadsandelar de senaste åren men uppenbart finns mycket kvar att hämta. Skulle vara kul att se motsvarande karta över tågrörelser.

Nightwood sa...

@Ivan - javisst, men det kvarstår massor av onödiga resor, speciellt inrikes i t.ex. UK, försökte hitta sifforor om det men i airplotvideon pratar en Greenpeace representant om att (tror jag) det är 30 avgångar mellan London och Manchester varje dag... en sträcka som är en 2-3 timmars tågresa. Samma mellan London och skottland och Paris, båda lätt tillgängliga med tåg. Det är en prisfråga och en vanefråga tror jag. Så många ställen i Europa är tillgängliga med tåg, det är väl samma med Gbg-sthlm också, det går ett antal avgångar varje dag. Tåget borde bli billigare och bättre organiserat mellan länder, en lättmanövrerad websida t.ex där man kunde snabbt klicka fram en resa med tre byten över fem länder. T.ex. åkte jag tåg från franska alperna till Göteborg i mars och det var mycket dyrare och väldigt mycket krångligare (rent bokningsmässigt och bytesmässigt) än flyget, tror inte att folk som inte bryr sig ordentligt mycket om miljön väljer tåget. Motbevisa mig gärna.

Ivan L sa...

Önskar jag kunde motbevisa dig men fakta talar för sig själva tyvärr. Nu har jag hört ryktesvis att EU håller på och driva fram en gemensam marknad för tågresor. Det är verkligen på tiden.

Nightwood sa...

Oh... det vill jag gärna veta mer om, spännande.