onsdag 28 april 2010

Så skulle staden kunna se ut

På Stadsmuseet i Göteborg visas just nu en utställning vid namn Super Sustainable City. Utställningen är en vision för hur Göteborg skulle kunna se ut 2050 (jämför med New Yorks vision). Utställningen tog avstamp i ett projekt Chalmers höll 2001-2004 och som tankesmedjan Super Sustainable fört vidare i en ambitiös plan. Istället för att bygga ut staden vill de bygga in den, vilket är positivt bara de. De vill bygga ihop centrumkärnan med Hisingen i en flytande stad där byggnaderna är sluttande för att ge mycket takutrymme för odling och gröna ytor.

Tanken är dels att vattenytan kommer stiga och att bygga på vattnet är ett sätt att jobba med det, dels att bygga ihop staden och skapa en naturlig bro och fortsättning på stadskärnan. Det ser onekligen spännande ut, det ser dessutom ut som den typiska framtidsversionen där allt är glas och stål och futuristiskt. Om det ens är möjligt att bygga över älven och stoppa farleden vet jag inte men det hade varit fantastiskt. Ett förslag visade hur man kunde liva upp Esperantoplatsen som idag är ganska öde. Vision innehöll avsaknaden av bilar, upphöjd rälsbana och marknadsstånd. Sådant som ser bra ut på bild men ofta möter kritik i verkligheten. Jag gillar verkligen idén att bygga radhus ovanpå de fula 60-talshusen.

Tänk om staden lade pengar på stadsförtätningar och förbättringar istället för att lägga enorma summor på att underlätta biltrafiken

Inga kommentarer: