tisdag 13 april 2010

Älska din vagina

Skådespelaren Robert Pattinson sa i en intervju att han var allergisk mot vaginor, det blev stora rubriker världen över och han har sedan dess fått svara på många frågor och konstaterade att det var sagt på skämt och att “Don't talk about vaginas, people are very sensitive”.

Företaget bakom menskoppen i Storbritannien, Mooncup har precis startat en ny kampanj som helt enkelt heter Love Your Vagina, den fick en Guardianjournalist att hajja till i tunnelbanan och klart det är slagkraftigt och tydligen behövs det eftersom endast 1% av den menstruerande befolkningen använder en.
Det finns egentligen inga anledningar att inte använda den (enligt min mening). Det finns ingen risk att drabbas av toxinchocksyndrom, tampongsjuka vilket kan sluta riktigt illa. Du sparar miljön, tänk avfallet från en livstid av tampong och bind-användande. Ungefär 12,000 tamponger går det åt på en livstid. För närvarande flyter det omkring miljarder tampongapplikatorer av plast i våra hav.
Sist men inte minst, vilket kan tycker borde vara avgörande för många oavsett om de bryr sig om miljön eller ej är kostnaden. Menskoppen är en engångskostnad, den beräknas hålla i åtta år.

I GP nyligen utfördes ett tampongtest där man testade uppsugningsförmågan och konstaterade att de var för bra.
- Dagens tamponger suger upp alldeles för bra. En kvinna producerar ungefär 40 ml blod under en menstruation och ännu mindre om hon använder p-piller. Följer du rekommendationerna och byter tampong var femte timme kan du komma upp i 20-30 tamponger, vilket ger en total uppsugningskapacitet på uppåt 300 ml, säger Björn Andersch, forskaren i gynekologi. Enligt honom riskerar en så hög absorption att torka ut vaginans slemhinnor.
- Då kan det bildas små mikrosår där bakterier frodas. Även mindre tamponger med lägre uppsugningsförmåga har för hög kapacitet, säger Björn Andersch, som själv forskar på att ta fram en tampong med bland annat lägre uppsugningsförmåga.  
Det är ju helt absurt att använda en produkt med blekt bomull och kemikalier på en av kroppens allra känsligaste organ. Ingenstans i GPs artikel nämns alternativ som menskoppen. Jag har försökt påverka mina vänner att iallafall testa den men beteendet att använda engångsprodukter verkar sitta djupt rotat, men vill använda den och sen kasta den, många tycker det är äckligt att "återanvända" dem. Jag antar att det är en vanesak men jag vet ingen som testat och sen gått tillbaka till engångsprodukter.

2 kommentarer:

Koldioxidexperiment sa...

Jag reagerade också på att GP inte nämnde menskoppen och hade nog tänkt ringa/mejla dem om det, men det rann ut i sanden. Som så många andra goda idéer... Jag har verkligen ingen alltigenom god relation till min menskopp med vi strävar vidare ihop, för det bär så otroligt mycket emot att gå tillbaka till engångs.

Nightwood sa...

Tack för kommentar. Vad tråkigt att du och din menskopp inte kommer överrens.