tisdag 6 april 2010

Något är ruttet i havet

Läser i dagens GP att Fiskeriverket gav två fiskare i Träslövsläge en miljon för att bygga sin egen fiskebåt. Sedan tilldelades de endast 46 fiskedagar per år. Varför de överhuvudtaget subventionerar utfiskningen av haven är en fråga. Pengar i sjön? GP har även en video som visar hur det såg ut i Göteborgs fiskhamn på 20-talet, ett livigt ställe där det kryllade av folk och båtar. Fiskarna var glada att folk hade börjat äta mer fisk efter kampanjer som kort och gott sa "Ät mer fisk!"
Vi fortsätter äta mer fisk även fast vi vet att om haven är nära kollaps på grund av överfiskning. Second Opinion har en debattartikel av Mårten Hjernquist där han pratar om Östersjösillen och att den inte alls existerar i övermängder som vissa forskare påstår utan den har halverats de senaste 30 åren. Ändå görs mycket lite för att lämna fisken i fred och låta haven återhämta sig.

2 kommentarer:

Monica sa...

Hej där! Det var trevligt att träffas på Miljöbloggforum. Jag länkar till dig på min blogg, hoppas det är ok. Och ja, MYCKET är ruttet i havet!

Nightwood sa...

Absolut, det var mycket inspirerande. Har tänkt en hel del på ekofilosofi. Tack för länken, jag länkar tillbaka. Ha det härligt.