onsdag 30 juni 2010

Vitaminvatten

De här sparsmakade flaskorna började dyka upp överallt förra året. Uppenbarligen funkar det inte längre att bara sälja vatten. Har folk äntligen kommit på att det är osmart att betala för något man kan få gratis, i bättre kvalite samtidigt som man besparar miljön?

Har länge funderat på innehållet i de här flaskorna tills jag såg Ika Johannessons artikel i senaste Filter.

− Ur ett hälsoperspektiv är dryckerna helt onödiga. Det är väldigt ovanligt med vitaminbrist i Sverige. Dessutom innehåller frukt och grönsaker fler hälsosamma ämnen än vad som tillsätts i drycker. Det innebär att kroppen hanterar de dyrbara tillsatserna som alla andra överskottsämnen, och kissar ut dem, förklarar Lena Björck, nutritionist på Livsmedelsverket.


Dessutom innehåller dryckerna socker, ungefär hälften så mycket som i en vanlig läsk. VD för Vitamin Well, Jonas Pettersson, förklarar varför:

− Det är omöjligt, ingredienserna, vitaminerna, mineralerna och olika extrakt smakar inte speciellt bra. Vi försöker maskera smaken med en så låg sockerhalt som möjligt.

Jens Pettersson försvarar sig med att Vitamin Well ofta jämförs med vanligt kranvatten, frukt och brustabletter, som är betydligt bättre, och menar att de istället borde jämföras med det som står bredvid dem i hyllan - läsk.

Alltså är det som flaskvatten fast värre då man får i sig onödigt socker och vitaminer som man ändå kissar ut.

The Story of Bottled Water with Annie Leonard from kompozit on Vimeo.

tisdag 29 juni 2010

Oljespillet från ovan

Nasa kan med satellitbilder visa exakt hur utsläppet ser ut från ovan. De här bilderna är skrämmande men jag tror inte ens de gör rättvisa till omfattningen av oljan i havet. Bilderna visar perioden från 20 april till 24 maj. En månad av fortsatt oljeläckage har gått sedan dess.

Cykelförbud + öl på hjul

Black Hawk, Colorado är en av de amerikanska småstäder som satsat på casinon för att sätta snurr på sin ekonomi. Spel och dobbel har de ingenting emot men cyklar är en annan sak. Förbudet gäller den gamla delen av staden där smala gator av 1800-talsmodell figurerar. Stadens ledning hänvisar till hälso- och säkerhetsskäl då de förbjöd cykling från den 5 juni i år. Den som påkommes med att cykla kommer att utdelas böter på $68 (530 kr). De smala gatorna som byggdes för hästvagnar och gående får dock trafikeras med SUVar och andra motorfordon. Att stänga av en historisk äldre gata för biltrafik kommer uppenbarligen inte på fråga.

Till trevligare cykelnyheter...
Bryggeriet Hopworths i Portland har en rullande bar. Ett lokalt företag byggde om en lådcykel och installerade en bar, ett högtalarsystem och en pizzahållare på baksätet. En excellent idé.

torsdag 24 juni 2010

Litet är vackert

Efter att den legat på min att-läsa-lista väldigt länge har jag äntligen läst E. F Schumachers Litet är Vackert. Som alltid när jag läser böcker som skrevs för länge sedan av enormt begåvade och framåtskådande människor slås jag av en känsla någonstans mellan hopplöshet och förtröstan. De här människorna (inkluderar bland andra Elin Wägner och Henry David Thoreau) hade klarsynta, humanistiska och hållbara planer för framtiden och ingen lyssnade. De är i alla fall inte bortglömda och någon gång kommer kanske tiden vara mogen för mer radikalt tänkade.
Här kommer lite spridda citat ur Litet är Vackert, Ekonomi som om människor betydde något, skriven 1972.

Den moderna människan upplever sig inte som en del av naturen utan som en utomstående kraft som är bestämd att behärska den och lägga den under sig. Hon talar till och med om en kamp med naturen och glömmer att även om hon vann striden skulle hon befinna sig på den förlorande sidan.

Jag är säker på att ingen vill förneka att vi behandlar dem [fossila bränslen] som inkomstposter fastän de obestridligen är kapitaltillgångar. Om vi behandlade dem som kapital skulle vi hushålla med dem; vi skulle göra allt som stod i vår makt att försöka skära ner den rådande konsumptionen; vi skulle till exempel kunna säga att de pengar som man får ut när man realiserar dessa tillgångar - dessa oersättliga tillgångar - måste placeras i en särskild fond som uteslutande skulle finansiera utvecklingen av produktionsmetoder och livsmönster som inte är beroende av fossila bränslen alls eller är beroende av dem endast i mycket obetydlig utsträckning.

Om fantastiska nya upptäckter av fossila bränslen skulle göra det onödigt att forcera utnyttjandet av kärnkraften skulle man ha ett problem med termisk förorening i en helt annan skala än någonting man hittils har ställt inför. Oavsett bränslet: ökningar i bränslekonsumption med faktorn fyra och sedan fem och sedan sex...det finns ingen hållbar lösning med nedsmutsningsproblemet.

Materialismen passar inte in i denna värld, ty den bär inte inom sig någon begränsande princip, medan den miljö den är placerad i är strängt begränsad.

Nu är den grundläggande "principen" för jordbruket att det sysslar med liv, dvs med levande material. En kubikcentimeter bördig jord innehåller miljarder levande organismer som det ligger långt utanför människans möjligheter att helt utforska. Den grundläggande "principen" för den moderna industrin, å andra sidan, är att den sysslar med av människan uttänkta processer som fungerar pålitligt endast när de tillämpas på av människan uttänkta icke-levande material... Den sanningen kvartstår emellertid att jordbruket är primärt medan industrin är sekundär, vilket betyder att det mänskliga livet kan fortsätta utan industrin, medan det inte kan fortsätta utan jordbruket.

Överallt frågar folk: "Vad kan jag egentligen göra?" Svaret är lika enkelt som det är oroande: Vi kan alla arbeta för att få ordning i vårt eget inre hus. Den ledning vi behöver för detta arbete kan vi inte finna inom vetenskapen eller teknologin, vilkas värde ytterst beror på de syften som de tjänar; men vi kan fortfarande finna den i mänsklighetens traditionella visdom.

Svenska Greenwashpriset 2010

Jordens Vänner tycker att Sveriges värsta grönmålare borde uppmärksammas mer. Du kan fram till den 1 juli gå in och rösta på den kandidat du tycker förtjänar det mest. Priset kommer delas ut 5 juli under Almedalenveckan. Något säger mig att värdiga vinnaren Carl-Henric Svanberg kommer vara där för att ta emot det. Läs mer om Greenwash hos Effekt.

tisdag 22 juni 2010

Sveriges stödjer oljeborrning i Arktis

Oljan har spytt ut i Mexikanska golfen i 63 dagar nu och läget förvärras för varje dag. President Obama har lagt ett sexmånaders förbud på havsbottensborrning men det kan komma att hävas då bland annat de amerikanska golfstaterna har efterfrågat detta. “This is environmental disaster. Let’s not make an economic disaster,” sa Henry Dart, en jurist för Louisianas regering. Bussiness as usual alltså.

Samtidigt som Sverige presenterar sina miljö- och klimatmål där de tydligt säger att ett samhälle beroende av olja är ohållbart så ska den svenska isbrytaren Oden hyras ut till det amerikanska företaget GX Technology för en expeditionsresa till Arktis för att leta olja.

Andreas Carlgren som vid det här laget måste vara van att försvara regeringens beslut som går stick i stäv med deras uttalade klimatmål säger att: "Vi styr inte bort från oljeberoendet genom att reglera den enskilda isbrytaren". Vilket han förvisso har helt rätt i. Om inte Oden gör det kommer någon annan göra det men kanske kan Sverige med sitt oförtjänt goda rykte som ett land på framkant i miljötänk offentligt ta ställning emot oljeborrning i Arktis?





söndag 20 juni 2010

Hur stort är fotavtrycket för en öl?

Jag älskar öl. Det dödar dina hjärnceller och ger dig en utstående mage men det är så gott. Det har bara fyra ingredienser men oändliga variationer på smak. Det har brygts i alla tider och dracks förr oftare än vatten eftersom det var renare. Det jobbiga med att bli äldre är att man blir mer kräsen. När jag förr var helnöjd med en blaskig kolsyrad standardöl vill jag nu hellre ha riktig ale som handpumpats fram. Och om man har smakat riktig öl är det svårt att gå tillbaka. En av de bästa ölupplevelserna jag haft var i ett Österrikiskt munkbryggeri där ölen var färsk och underbar direkt upptappad ur en tunna.


Göteborg var en gång fyllt av bryggerier. Maltdoften måste ha legat tung över staden. Kungstorget där en av stans äldsta pubar 7:ans ölhall ligger var smockfull av ölhallar, bara en finns kvar, på nummer 7. Den vackra byggnaden som hyste Lyckholms bryggerier har legat öde flera år men nu bryggs det återigen öl där, hos mikrobryggeriet Dugges.

De senaste åren har flera mikrobryggerier poppat upp runt om i landet. Många har tröttnat på den blaskiga opersonliga ölen och vill dricka öl som har en historia, en lokal anknytning och något extra. Om den är både lokal och ekologisk är det ännu bättre.

Säga vad man vill om systemet men de ger en valmöjlighet. Det finns ett ganska bra utbud av svensk öl tillverkad i liten skala men jag tycker det är snett att man på ett systembolag i Göteborg inte kan hitta Ocean som bryggs där men man kan lätt hitta öl från USA, Kina, Sri Lanka och Australien som buteljerats i sitt hemland och transporterats till Sverige.

The Guardian har en artikel som handlar om hur stort fotavtryck öl har och här är en snabb uppställning:

300g CO2e: lokalt bryggd öl ur tunna på puben

500g CO2e: lokalt buteljerad öl från butik eller utländsk öl ur tunna på puben.

900g CO2e: buteljerad öl från butiken som fraktats långväga.

Några flaskor om dagen gör att man kommer upp i ett ton CO2 om året. Siffrorna är från en studie Mike Berners-Lee gjorde.

Det finns mycket gråzoner. Oppigårds bryggeri i Dalarna gör bland annat ett amarilloöl med humle importerad från USA. Brooklyn Brewery har en stark miljöprofil, de har vindkraftverk som ger dem energi till att driva bryggeriet. Det går att få på systemet och på många pubar men hur miljövänligt är det att dricka öl som skeppats från USA?

Jag mailade systembolaget för att fråga om detta för ett tag sedan men har inte fått något svar.

fredag 18 juni 2010

Econews

En ny miljötidning har startats på nätet. Den hade premiär förra veckan och innehåller artiklar om vitt skilda ämnen som faller under ämnet klimat. Min blogg länkas via sidan och jag i min tur rekommenderar en titt på webbsidan.

torsdag 10 juni 2010

Bli rik på att försämra miljön


Kommunalråd i Göteborg uppmanas indirekt att köra så mycket bil som möjligt eftersom bränsleförbrukningen påverkar deras pensioner. Alltså, ju mer de kör och ju mer bränsleförbrukande bilar de har, desto mer pension.
Det låter vansinnigt men det är sant och kommunalrådet Kia Andersson (MP) har lagt fram en motion för att avskaffa bilförmånerna. Detta möts så klart inte av applåder hos hennes kollegor utan ilska.
På sin blogg skriver hon:
Det lönar sig att åka så mycket bil som möjligt. Lägg märke till att det inte är en tjänstebil utan en ren förmånsbil. En chef åker kollektivt till arbetet men har bilen hemma för användning på fritiden och hur den används på övrig tid är upp till den personen ingen begränsning på vem som får köra bilen... Servicepaketet som kostar kommunen 60 000 kr/ förmånstagare och år inkluderar i stort sätt allt, även byte till vinterdäck... Den årliga slutnotan för bränsle blir för staden 36 000 kr/år och förmånstagare i snitt.
I GP 9 juni kommenterar det moderata kommunalrådet Jan Hallberg:
"Jag tycker inte vi kommunalråd behöver huka oss. Vi har bra mycket lägre lön än motsvarande politiker i Stockholm."
Ett göteborskt kommunalråd har 49700 kronor i månaden. En summa som man tycker borde kunna bekosta både en bil, en fin cykel och ett månadskort på västtrafik. En medianlön för ett vårdbiträde är 16909 kronor i månaden. De har ingen förmånsbil och kommer dessutom få värkande kropp och förslitningsskador innan pension.
Jan Hallberg har som undertitel på sin blogg "För ett bättre Göteborg" och en av hans målsättningar med sin politik är att "Se till så att det är snyggt och säkert i hela Göteborg". Han illustrerar dessutom sin blogg med bilder på oförstörda naturområden, pittoreska röda små hus vid havet och sig själv, smajlande i Saluhallen (vars tillhörande torg en gång var ett torg men nu är en parkeringsplats och hade blivit ett parkeringsgarage om Jan Hallbergs parti hade fått bestämma).


"Vi lever i en bilstad. Samtidigt som miljöpartisterna gråter floder när Volvo säger upp folk, lägger de gång på gång bilfientliga förslag."
Göteborg är en mellanstor stad med utmärkt kollektivtrafik och cykelbanor, absolut inte perfekta cykelbanor men det är lätt att ta sig omkring i Göteborg och ytterområden. Anneli Hulthén är här ett föredöme som har avsagt sig sin bil och cyklar till jobbet. Ja, det är en stad som under 1900-talet delvis livnärde sig på biltillverkning och som mejade ner fullt fungerande stadsdelar för att bygga motorvägar men det betyder inte att det är en "bilstad", vi vet bättre nu. Eller snarare, vi borde veta bättre.

Karl Henrik Sax på GT tillägger att:
"De glömmer medvetet räkna med förtjänsten av sparad tid och högre effektivitet när politiker och chefer snabbare kan ta sig mellan sammanträden och andra uppdrag, i olika delar av stan."
Jag antar att han aldrig cyklat i rusningstrafik i Göteborg. Där cyklar man dagligen lätt förbi stillastående bilar (fulla med frustrerade förare, en per fordon). Dessutom skulle det säkert vara nyttigt för politiker att ta spårvagnen då och då. Kanske skulle det ge en verklighetsuppdatering.

Förslaget är inte bilfientligt i sig, det säger bara att skattebetalare inte borde betala politikers förmånsbilar och att överdriven bränslekonsumtion inte borde belönas.

måndag 7 juni 2010

Det nya modet


"Som en variation har Monarks nya beautycyklar gjorts med rak ram enligt förebild från modets egen värld."
På 40-talet annonserades cyklar som en modevara, något chict som du kan matcha med senaste klädmodet. Det annonseras även till barnen som något coolt och trendigt. Man är till och med så modern att man lägger in engelska ord.

Tänk om de senaste couturekollektionerna på Stockholm Fashion Week skulle marknadsföras med cyklar, som att de båda var lika nyskapande och hemmahörande i den moderna staden.

fredag 4 juni 2010

Den tysta döden

1 000 västsvenskar dör i förtid varje år på grund av luftföroreningar och risken är störst i Göteborg. Där är överdödligheten cirka 300 personer per år. Detta säger en rapport från Västra Götalands Miljömedicinska centrum. 1000 personer. Varje år. Bara i västra Sverige. Är inte det en sjuk siffra?

Förra året dog 355 personer i trafikolyckor över hela Sverige. Det var en nedgång från tidigare år vilket vissa tror kan ha berott på den ekonomiska nedgången.

1000 människor dör varje år och ändå byggs det nya motorleder genom staden och det knorras om trängselskatten. Jag önskar mig en stad där man kan gå, springa cykla och samtidigt andas ren luft. Där man inte ständigt behöver vara uppmärksam på snabbt ankommande fordon som kan avsluta ens liv på en sekund, där folk kan släppa ut sina barn utan att ständigt vara oroliga för olyckor. Är det en helt omöjlig framtidsvision?

torsdag 3 juni 2010

Oljeläckan är naturlig

Det är ett naturligt fenomen att olja läcker ut från havsbotten och ut i vattnet. I Mexikanska gulfen läcker det ut cirka 980,000 fat olja per år av sig självt. Detta vill självklart vissa försvara och påstå att den av BP framkallade katastrofen inte är något annat än en naturlig företeelse.

Det är ofta klimatförändringsförnekare använder liknande argument för att försvara sig och vår konsumtionslivsstil.
-Visst, vi släpper ut koldioxid men det gör ju vulkaner och växter också.
-Visst, det blir varmare men det är helt naturligt, jorden har perioder med olika grader.
-Visst, fisken försvinner men det är helt naturligt, djurarter kommer och går.

Den finns ingen mer intelligent design är jorden själv, ekosystemen är så perfekt utformade att allting balanseras ut. Olja läcker ut naturligt i havet men i små mängder på stora ytor och det bryts så småningom naturligt ner av bakterier. Det finns dock ingenting naturligt i att enorma mängder olja läcker ur ett manuellt borrat hål i havsbotten och lägger sig i ett tjockt lager över allt levande. Visst, förnekarna har rätt i att jorden är otroligt slagtålig, den har metoder att reparera sig själv, även när vi lyckats störa ekosystemen och fullständigt kasta om klimatet så kommer jorden så småningom att återhämta sig men om Rush Limbaugh med vänner tror att människor är lika slagtåliga så kommer de få en otrevlig överraskning.

Vissa kycklingar är så blyga att man inte vill äta dem

Av en anledning som inte har någonting med någonting att göra blev jag varse om Ira Glass. Han är en radioveteran som leder programmet This American Life på amerikanska public serviceradion WBEZ Chicago Public Radio. Jag kollade upp honom och hittade genast det här videoklippet där han är gäst hos Letterman och berättar om sitt möte med en militant kycklingförsvarare.

onsdag 2 juni 2010

Ta makten över BP

Den största miljökatastrofen på länge förvärras för varje dag som går. Oljeplattformen Deepwater Horizon exloderade 20 April. Nu över en månad senare fortsätter olja, som legat under jorden i miljoner år, välla ut i havet i enorma mängder. Räksäsongen som skulle påbörjats för fiskarna i området nu i dagarna är inställd, stränder är oljefyllda och livet för de arter som lever i haven är osäkert, potentiellt förintande om det är så att läckan inte kommer kunna stoppas förrän augusti.

På mitt senaste inlägg kommenterade Marcus Ljungqvist att man kan hoppas att BP går under av katastrofen. Det verkar mer och mer troligt. Under det första kvartalet redovisade BP en vinst på $5.6 miljarder men sedan den 20 april har börsvärdet gått ner med 36%. Det är ingen omöjlighet att det här kan sänka företaget. Kommer staten gå in och rädda dem? Ingenting är omöjligt och gamla hutlösa giriga företag har räddats av stater förut. Det finns dock de som vill beslagta företaget. Seize BP säger att "När räkingen kommer har BP lämnat stan, företaget kommer bli "omorganiserat" eller upplöst och tillgångarna blir överlämnade till ett annat konglomerat innan de behöver betala. Cheferna kommer få fallskärmar och de människor vars liv blivit förstörda kommer bli lidande."

Under helgen kommer det hållas protester i städer över hela USA och de kommer kräva att BP hålls till svars för det de har orsakat och att de som fått sin livnäring förstörd kommer bli ersatta.

Även om BP går under och även om de faktiskt tar ansvar för det de gjort finns gott om andra som är villiga att borra djupare för att komma åt oljan. Under tiden kan man hoppas på att det här blir en väckarklocka för folk att vi behöver bryta vårt oljeberoende och att det finns många sätt att göra det på.